vineri, 25 martie 2011

Sportul meu preferat : Bascket . ;o3 [ Istoric ] .

Vechile populații incașe , maya și aztece practicau un joc în care mingea era aruncată într.un inel de piatră , suspendat orizontal pe un zid . Băștinașii din Florida aveau o țintă formată dintr.un coș de nuiele iar indienii din America plasau un fel de coș în trunchiuri de copac .
În anul 1891 , un tânăr asistent de la colegiul Springfield , din statul Massachusetts , SUA , pe numele său James A . Naismith , încercând să facă mai variate lecțiile de educație fizică ale studenților , cu un conținut mai atractiv și mai dinamic , fără condiții materiale deosebite , a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi și a înlocuit poarta cu un coș suspendat pe un perete . Astfel a luat naștere sportul căruia i s.a spus apoi basketball ( basket = coș , ball = minge ) .
La început echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători , apoi numărul s.a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucători pe teren . Jocul se răspândește în Europa , fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 ( de la St. Louis ) . În 1932 se constituie Federația Internațională de Baschet Amator ( F.I.B.A. ) și din 1935 se dispută Campionatele Europene ( la care a participat și țara noastră ) .
Baschetul este unul dintre cele mai răspândite jocuri sportive din lume ; se caracterizează prin finețea , precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice , prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor , toate acestea implicate într.o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu , inteligență și rezistență nervoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu